Autorijden met winterse weersomstandigheden

Autorijden met winterse weersomstandigheden dat vergt wat meer voorzichtigheid dan het autorijden met normale weersomstandigheden. In dit artikel zullen we een aantal tips geven hoe u veilig de weg op kunt met winterse weersomstandigheden. Het meest belangrijke is om voldoende afstand te houden op uw voorligger, dat is met normale weersomstandigheden al belangrijk. De vuistregel bij normale weersomstandigheden is dat u 3 seconden afstand houdt, met winterse weersomstandigheden dient u dit minimaal te verdubbelen. Dit omdat u een langere remweg heeft met winterse weersomstandigheden. Ook is het belangrijk om ver vooruit te kijken (anticiperend rijden) zo voorkomt u dat u in een situatie komt waardoor u in de problemen komt.

Monteer winterbanden

Het is verstandig om winterbanden te monteren wanneer de temperatuur onder de 10 graden uitkomt. Winterbanden hebben namelijk betere rijeigenschappen bij koudere weersomstandigheden, dat komt door de samenstelling van het rubber. Echter dient u met winterbanden ook rekening te houden met de

Trek voorzichtig op

Wanneer het glad is dan is het belangrijk om rustig en geleidelijk op te trekken, als je te snel optrekt dan gaan de aangedreven wielen spinnen, hierdoor verliezen de wielen grip met het wegdek en daarmee verliest u de controle over de auto kwijt. Een ander gevaar dat optreedt bij een behoorlijk pak sneeuw is dat de wielen zich ingraven in de sneeuw waardoor de auto vast komt te zitten. Geef daarom weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen, soms kan het helpen met wegrijden om in de tweede versnelling weg te rijden. Daarnaast kunt u het best bij het wegrijden de veiligheidssystemen ESC en EPS uitschakelen, deze systemen grijpen te snel in waardoor het lastiger wordt om met winterse weersomstandigheden weg te rijden. Natuurlijk moeten deze systemen wel weer aangezet worden als u eenmaal op weg bent.

Remmen met winterse weersomstandigheden

Wanneer je met winterse weersomstandigheden een noodstop moet maken rem dan pompend dat voorkomt dat de wielen blokkeren. Wanneer uw auto ABS heeft dan is het belangrijk om stevig te remmen, dan zorgt het ABS systeem ervoor dat de wielen niet blokkeren. Wel kan het rempedaal gaan trillen of krakende geluiden maken, dit is echter volstrekt normaal want dan werkt het ABS systeem. Rem vooral met winterse omstandigheden niet in bochten maar ervoor. Wanneer je remt in een bocht dan kan de auto gaan uitbreken.

Stuur voorzichtig en soepel

Zoals al eerder is beschreven in dit artikel is het een slecht idee om te gaan remmen in een bocht, hierdoor kan de auto gaan uitbreken. Wanneer u toch vaart moet minderen kunt u het best het gas loslaten en voorzichtig insturen, maak vooral geen onverwachte stuurbewegingen maar stuur geleidelijk aan waar u naartoe wilt. Hiermee voorkomt u dat de auto gaat glijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten