Bespaar door je CV ketel op druk te houden

Een HR ketel is een CV verwarmingsketel die doorgaans gestookt wordt op aardgas. Het verschil tussen een HR ketel en een gewone cv ketel is dat er vrijwel geen warmte verloren gaat, hierdoor wordt het ook wel een Hoog Rendementsketel genoemd, waar ook de afkorting HR voor staat. De HR ketel hergebruikt de warmte die bij een traditionele CV ketel door de schoorsteen verdwijnt, hierdoor kan het rendement van een HR ketel ten opzichte van een traditionele CV ketel oplopen tot 100%. Hiermee kan worden geconcludeerd dat een HR ketel zeker wel rendabel is, ten opzichte van een traditioneel CV systeem.

Besparen met een HR ketel

Controleer eens per kwartaal of de druk van de HR ketel nog voldoende is.
Een lage keteldruk resulteert namelijk in een hoger gasverbruik, de ketel is namelijk langer bezig om het water dat tijdens de afwas of het douchen te verwarmen. Ook bevorderd de juiste keteldruk de werking van de verwarming. Deze zal aanzienlijk sneller de met de thermostaat ingestelde bedrijfstemperatuur bereiken. Door de keteldruk van de HR ketel (en ook andere CV verwarmingsketels) regelmatig te controleren valt hier op te besparen. Raadpleeg het instructieboekje van de HR ketel (of andere CV ketel) om te achterhalen hoe de druk te controleren is. De druk moet ongeveer 2 bar zijn bij een koude ketel, ligt de keteldruk een stuk lager, dan moet deze worden bijgevuld. Om de CV ketel bij te vullen kunt u het volgende stappenplan volgen.

Stap 1: druk bepalen

Controleer op de drukmeter van de ketel. Bij moderne verwarmingsketels kunt u de druk aflezen op een digitaal display.
Wanneer de druk van de verwarmingsketel lager is dan 1 bar? Dan dient de verwarmingsketel bijgevuld te worden.

Stap 2: Schakel de verwarmingsketel uit

Zet de thermostaat op de laagste stand, hierdoor wordt er geen warmte gevraagd aan de verwarmingsketel en zal deze afkoelen. Wanneer u een verwarmingsketel heeft met een drukmeter, dan dient u de stekker uit het stopcontact te halen. Verwarmingsketels met een digitaal display dienen met de aan/uitknop uitgeschakeld te worden. Voordat u begint met het vullen van de verwarmingsketen is het raadzaam om ongeveer een half uur te wachten, zodat de verwarmingsketel de tijd krijgt om af te koelen. Tijdens het bijvullen van de verwarmingsketel wordt er namelijk koud water aan de ketel toegevoegd, wanneer het temperatuurverschil van het aanwezige water in de ketel en het nieuw toe te dienen water te groot is kan de ketel aan de binnenzijde barsten.

Stap 3: De vulslang aansluiten op de kraan

Heeft u een verwarmingsketel met digitaal display? Dan dient u het display weer in te schakelen om de druk af te kunnen lezen. Bij verwarmingsketels met een met manometer laat u de stekker uit het stopcontact. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Houd hierbij een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen voordat u hem op de cv-installatie aansluit. Op deze manier wordt voorkomen dat tijdens het bijvullen via de slang lucht in de cv-installatie kan komen. Doe de waterkraan dicht.

Stap 4: De vulslang aansluiten op de vulkraan

De vulkraan zit meestal in de buurt van de CV-ketel. Draai de dop van de vulkraan open, zonder de vulkraan te openen. Op de vulkraan zit een kraan of een stelschroef waarmee u de vulkraan opent voor het vullen. In deze stap is het enkel de bedoeling dat de vulslang wordt aangesloten op de CV-ketel.

Stap 5: CV-ketel vullen met water

Nu de vulslang is aangesloten op de kraan en de vulkraan van de CV-ketel is het tijd om de ketel te vullen met water. Draai als eerst de waterkraan open en draai daarna pas de vulkraan van de cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan van de CV-ketel helemaal open. Draai de vulkraan weer dicht als de druk van de CV-ketel bijna op 2 bar staat, sluit vervolgens de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang aanwezig is in de emmer lopen.

Stap 6: cv-ketel weer inschakelen

Wanneer u een CV-ketel heeft met een manometer dan doet u de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact. Een verwarmingsketel met een digitaal display kunt u met een aan/uit knop weer inschakelen. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand.

Stap 7: Systeem ontluchten

Het kan voorkomen dat er lucht in het verwarmingssysteem is gekomen, dit kunt u eruit halen door het systeem te ontluchten. Het is raadzaam om dit te doen wanneer u de CV-ketel heeft bijgevuld. U start bij de CV-ketel zelf, deze heeft meestal bovenop een ontluchtingsventiel. Daarna gaat u alle radiatoren in huis langs, wel is het belangrijk dat u deze vooraf helemaal opendraait. Tijdens het ontluchten van de radiatoren begint u bij de radiator die het hoogst hangt en eindigd u met de radiator die het laagst hangt.

Door dit proces een of tweemaal per jaar te doen voorkomt u dat u onnodig veel gas verbruikt om uw woning te verwarmen. Hierdoor kunt u enkele tientallen Euro's per jaar besparen op de gasrekening.
    

1 opmerking:

  1. Bij mij heeft het ontluchten van de leidingen van mijn cv ontzettend geholpen om de stookkosten omlaag te krijgen. Met een simpele ontluchter bespaarde ik over het meteen flink wat geld.

    BeantwoordenVerwijderen