Een E-bike vervoeren op een fietsdrager?

Heb je een E-bike en wil je deze vervoeren op je auto? Dan kan een fietsendrager uitkomst bieden. Echter is het niet aan te raden om een gewone fietsdrager te gebruiken voor een E-bike, gezien E-bikes doorgaans zwaarder zijn dan een normale fiets. Dit heeft te maken dat een E-bike voorzien is van een hulpmotor en een accu. Dit laatste onderdeel is vaak wel uitneembaar, waardoor het gewicht van de fiets enigszins beperkt blijft.

Hoeveel kilo mag je op een fietsdrager vervoeren?

Op deze vraag kunnen we geen expliciet antwoord geven, gezien dit afhankelijk is van de maximale kogeldruk van de auto en ook van het draagvermogen van de fietsendrager. Stel je hebt een auto die maximaal 80 kilo aan kogeldruk mag hebben, de fietsendrager zelf weegt 15 kilo dan betekent het dat je de fietsendrager nog mag beladen met 65 kilo (80 kilo - 15 kilo = 65 kilo). Dat is ruim voldoende voor 2 e-bikes, zeker wanneer je de accu's verwijderd. Vervoer je e-bikes nooit op een normale fietsendrager, gezien deze daar niet voor gemaakt is. Een normale fietsendrager heeft namelijk een lagere draaglast als een fietsendrager speciaal voor e-bikes.

Gewicht verdelen op een fietsendrager

Wanneer je van plan bent om met een fietsendrager met daarop een tweetal e-bikes op pad te gaan, dan doe je er verstandig aan om de zwaarste fiets zo dicht mogelijk op de auto te zetten. Hierdoor belast je de fietsendrager minder. Verder is het aan te raden om altijd de accu's uit de e-bikes te halen, indien dit mogelijk is. Gezien deze accu's al gauw een kilo of 3 wegen, daarmee haal je al gauw 6 kilo heb je al gauw 6 kilo minder kogeldruk, wat de rij-eigenschappen van de auto weer ten goede komen tijdens de rit naar de fietsbestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten