Mobielvriendelijke website belangrijk?

Steeds meer mensen surfen via hun smartphone op het internet, door deze trend gaat ook zoekmachine Google hier steeds meer op letten. Vanaf 19 november is Google bezig om in haar zoekresultaten 'het kaf van het koren' te scheiden. Iedere website dit door Google wordt opgenomen in de index krijgt een keuring. Indien een website geschikt is voor mobiel gebruik, verdient het een vermelding in de zoekmachine. Bij het getoonde resultaat wordt dan de volgende tekst getoond; 'mobile friendly' of op zijn Nederlands 'mobiel vriendelijk'.

Waarom hecht Google hier waarde aan?

Aangezien circa 70% van de internetters wel eens surft via een smartphone en Google altijd goede informatie wil tonen waar gebruikers iets aan hebben is deze maatregel genomen. Een website dient volgens Google gebruiksvriendelijk te zijn ook op mobiele telefoons.

Waar let Google op tijdens het toekennen van de tag?

Om de tag mobile friendly te krijgen dient de website aan 4 punten te voldoen. Allereerst dient de gebruiker meteen te kunnen lezen wat er op de website staat vermeldt, dus zonder eerst hiervoor in te hoeven zoomen. Wanneer de gebruiker via zijn smartphone de website bezoekt moet deze direct kunnen zien wat er aangeboden wordt. Een tweede punt waar Google naar kijkt is het gebruik van programmeertalen die een mobiele telefoon niet kent of kan afspelen, denk hierbij aan Flash. Het derde aspect heeft met het scrollen te maken, de breedte van de website dient zo te zijn ingesteld dat de gebruiker niet horizontaal (van links naar rechts) hoeft te scrollen om alle getoonde informatie te zien. Tot slot wordt er gelet op de opmaak van de teksten, is er bijvoorbeeld voldoende regelafstand? Om te voorkomen dat de gebruiker per abuis op een verwijzing klikt. Dit gebeurt met een touch screen namelijk veel sneller dan wanneer je met een cursor verwijzingen aanklikt.

Controleren of je website voldoet aan de eisen?

Om webmasters een handje in de goede richting te helpen hebben de ontwikkelaars van Google een tool beschikbaar gesteld om websites te controleren. Via deze link kun je een website testen op mobiel vriendelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten