Flash en websites

Flash is een techniek die gebruikt kan worden om een website dynamisch te maken, dankzij Flash kunnen bewegende elementen aan een website toegevoegd worden. Echter is Flash een programmeertaal die aan het uitsterven is, zoekmachines konden er niet mee overweg en de gebruiker diende een programma op zijn computer te installeren om Flash af te kunnen spelen.
Een ander nadeel van Flash is het feit dat veel mobiele apparaten dit niet kunnen afspelen.
Om toch bewegende afbeeldingen en daarmee dynamische websites te kunnen blijven produceren werd HTML 5 geïntroduceerd. Hierdoor kon de zoekmachine robot weer alles indexeren en konden de internetgebruikers alle apparaten gebruiken om een website te bekijken.


Ontwikkeling zoekmachines en Flash
Eerder waren zoekmachines zoals Google niet in staat om website die opgebouwd werden in Flash te indexeren. De zoekmachine robot van Google kende deze taal niet en kon dus niet wijs worden wat er op de website vertoond werd. Echter is de techniek achter de Google zoekmachine robots verbeterd, de zoekmachinerobots van Google zijn in staat om bijna alle tekst die meegegeven in Flash te lezen (en dus te indexeren). Desalniettemin wordt geadviseerd om Flash niet in te zetten voor de navigatiestructuur van de website of grote hoeveelheden tekst te verwerken in Flash.

Tevens is Google met een tool – genaamd Swiffy - gekomen waarmee Flash (SWF-files) omgezet kon worden naar een voor de zoekmachine robot te begrijpen taal. Het Flash bestand kan worden geüpload en wordt vervolgens omgezet naar een json-object.
Dit zorgt ervoor dat Flash wordt omgezet naar HTML 5, Javascript en CSS, dankzij deze tool worden de websites ineens wel toegankelijk voor smartphones, zoekmachines en gebruikers die geen software hebben geïnstalleerd die het mogelijk maakt om Flash te lezen.
Ook heeft Adobe software uitgebracht die het mogelijk maakt om Flash bestanden om te zetten naar HTML 5, CSS en Javascriptbestanden. Echter heeft Adobe in tegenstelling tot Google gekozen voor clientsoftware hiervoor uit te brengen. Daarnaast zet de software van Adobe de Flash bestanden direct om, Google zijn software gebruikt zoals eerder aangegeven SWF-files om Flash te vertalen.
Een ander bijkomend voordeel om voor de oplossing van Adobe te kiezen is het feit dat de broncode beter te bewerken en te begrijpen is, dit zit bij de Swiffy-tool van Google minder logisch in elkaar.

Conclusie
Om een dynamische website te maken kun je beter gebruik maken van Javascript, HTML 5 en CSS.
Dit omdat mocht je Flash willen gebruiken dit omgezet dient te worden met tools naar Javascript, HTML 5 en CSS om op elk apparaat juist te functioneren. Daarnaast kan er voor een oplossing gekozen worden om naast Flash een tekstuele versie beschikbaar te stellen. Tijdens het bezoek van een website kan er worden vastgesteld welk apparaat er gebruikt wordt, is het een apparaat dat geen Flash ondersteund dan kan de tekstuele versie getoond worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten