Javascript en zoekmachines

De zoekmachine robot van Google wordt steeds beter in het analyseren van Javascript en Flash bestanden. Dit houdt dus in dat de Google robot Javascript bestanden deels kan lezen.
Javascript wordt vaak gebruikt om een website dynamisch op te bouwen. Hoewel Javascript hier uitermate geschikt voor is, wordt er geadviseerd om de navigatie niet via Javascript te laten verlopen.
De ideale combinatie is om de content op te bouwen via HTML 5 en vervolgens de bijbehorende Javascriptcode op te roepen. Eigenlijk op dezelfde manier zoals dat bij een .CSS bestand gebeurd.
In het .CSS bestand wordt de layout van een website beschreven, deze wordt via de HTML aangeroepen. Op deze manier kan het voorkomen dat de titel een andere opmaak heeft dan de overige content. Hetzelfde kan eigenlijk met Javascript ingesteld worden, bij een bepaald gedeelte van de website hoort een bepaalde animatie.


Javascript en laadtijd
Omdat Google steeds meer waarde hecht aan het gebruikersgemak van een website en daarmee op de laadtijd van een website let. Is het raadzaam om Javascript code via een apart bestand te laden en niet in de broncode van een website verwerkt. Een Javascript bestand kan in een tekst editor zoals Kladblok opgeslagen worden, de bewaarcode voor een Javascriptbestand is .js dit bestand kun je vervolgens uploaden naar de webserver. In de HTML-code dient nu enkel nog verwezen te worden naar het bestaan van het Javascript bestand, deze dient opgeroepen te worden met het volgende commando:

<script language="JavaScript"
  type="text/javascript"
  src="{naam van het bestand}.js">
</script>
Om de laadtijd van de website te verbeteren, is het raadzaam om Javascript bestanden in een aparte map op het domein te plaatsen.
Je kunt de map bijvoorbeeld Javascript noemen waarin je alle Javascript bestanden plaatst, om een dergelijk bestand aan te roepen moet je het volgende commando plaatsen.
<script src=”javascript/{naam van het bestand}.js” type=”text/javascript”</script>
Dit voorkomt dat het Javascript bestand meteen geladen wordt tijdens het openen van de pagina, hetgeen dat meer laadtijd met zich meebrengt.
Via het robot.txt bestand kun je zelfs aangeven dat een zoekmachine het Javascript bestand niet moet crawlen. In het robot.txt bestand dien je de map toe te voegen met een /disallow hierdoor zal de zoekmachinerobot deze map niet crawlen en dus ook niet indexeren.
Door de Javascript in een apart bestand te verwerken blijft de broncode opgeruimd en het zorgt ervoor dat de zoekmachinerobot niet vast kan lopen. Dankzij een opgeruimde code laadt de website snel waardoor de gebruikerservaring en daarmee de waardering van Google hoog zal zijn. Een snelle website zal om deze reden beloont worden met een betere positie binnen Google.

Conclusie

Javascript kan prima gebruikt worden mits de bestanden maar apart van de inhoud worden opgeslagen. Hierdoor kan een zoekmachine vriendelijke website ook dynamisch vorm worden gegeven. De broncode dient Javascript vrij te zijn en enkel belangrijke informatie voor de zoekmachine te bevatten. Javascript kan net zoals het CSS bestand worden opgeroepen met een commando en pas geladen te worden wanneer dit noodzakelijk is. Hierdoor blijft de broncode zelf schoon en laadt de pagina snel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten