Wil jij altijd winnen met Monopoly?

Monopoly is al jarenlang een leuk bordspel dat wereldwijd fanatiek wordt gespeeld. Monopoly bestaat er in verschillende varianten, zo heb je het klassieke Monopoly spel maar ook bijvoorbeeld de Starwars-editie, wereld editie en er bestaan zelf Monopoly spellen die speciaal voor een bepaalde stad zijn geproduceerd. Zo is er een Monopoly gemaakt van Deventer, Apeldoorn, Arnhem en Utrecht. Daarnaast bestaan er Monopoly games voor op de Playstation, PC, Nintendo WII en Xbox. Het maakt niet uit welke Monopoly je speelt, het doel van het spel bij alle edities hetzelfde, je moet de machtigste en rijkste speler worden. Om dat doel te bereiken kun je de volgende tips volgen, wel blijft geluk een belangrijke speelfactor bij een potje Monopoly.

1. Koop zoveel mogelijk

Om het Monopolyspel te kunnen winnen is het belangrijk om zoveel mogelijk te bezitten. Door veel te bezitten maak je het andere spelers erg lastig. Bij iedere worp zullen zij een grote kans hebben om op één van jouw bezittingen te komen, dat betekent voor jouw kassa! Om veel bezittingen te verkrijgen moet je vooral in de eerste spelronden vrijwel alles kopen wat op je pad terecht komt. Dit kan in eerste instantie wellicht niet interessant lijken, maar het biedt later in het spel een sterke onderhandelingspositie. Dus wanneer je bijvoorbeeld de eerste ronde al in de gevangenis belandt, dan zal ik maar gauw betalen zodat je voldoende bezittingen kunt kopen, voordat andere spelers je voor zijn.

Wil je een bezitting kopen, maar heb je net niet voldoende geld? Sluit dan een hypotheek af op een straat die veel medespelers al gepasseerd zijn. Dit kan je net even voldoende opleveren om die belangrijke aankoop te plegen. Wanneer je langs Start komt of wanneer een medespeler op je bezittingen komt, dan koop je de hypotheek weer af.   

2. Koop strategische plaatsen

Bij Monopoly is het zo dat bepaalde locaties op het bord frequenter bezocht worden dan anderen. Dit heeft te maken met het feit dat sommige kans en algemeen fonds kaarten verwijzen naar bepaalde plaatsen op het bord.
Dit zijn dus strategische locaties om te bezitten! Welke locaties zijn dat dan?
  • Stations (Station Oost, Station West, Station Noord en Station Zuid)
  • Nutsbedrijven (Elektriciteitsbedrijf en het waterbedrijf)
  • Kalverstraat - Amsterdam (Donkerblauw)
  • Grote straat - Groningen (Rood)
  • Barteljorisstaat - Haarlem (Roze)
Daarnaast is het zo dat statistisch is vastgesteld dat zeven het meest wordt gegooid tijdens een potje Monopoly. Je doet er dus verstandig aan om iedere bezitting te bezitten die 7 vakjes vanaf "Start" of "De gevangenis" ligt te bezitten, daarover meer in mijn artikel over belangrijke straten/posities in Monopoly

3. Probeer complete sets te krijgen

Wanneer het spel een paar ronden aan de gang is zul je merken dat je een aantal bezittingen van dezelfde kleur bezit. Of dat je medespelers ook 1 of 2 straten van dezelfde kleur bezitten. Dan is het tijd om te gaan ruilen, je kunt andere bezittingen inzetten. Maar beter bied je geld voor een bezitting. Het geld kun je immers later terugverdienen een verruilde bezitting zorgt er enkel voor dat je de tegenstander machtiger maakt. Iedere straat die je bezit is een potentiële inkomstenbron. Bezit je alle stations dan levert dit je vier keer zoveel op wanneer een medespeler daarop terecht komt, dan wanneer je geen set compleet hebt. Bij de nutsbedrijven is het zo dat het je een keer zoveel inkomsten oplevert wanneer een medespeler daarop terecht komt.   

4. Bouw huizen 

Is het je gelukt om een complete set van straten te bemachtigen? Bouw dan direct huizen als je budget toereikend is. Daarmee zorg je ervoor dat de inkomsten explosief zullen toenemen wanneer je medespelers erop terecht komen. Een ander voordeel van het veelvuldig bouwen van huizen is dat je de medespelers de kans ontneemt om huizen te bouwen. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal huizen beschikbaar in een Monopolyspel. Dus zodra je één of meerdere sets hebt, zet deze direct vol met 4 huizen als je voldoende geld hebt.
Wacht met het bouwen van hotels, dit levert meer geld op maar zorgt er ook weer voor dat er huizen in het spel komen. Pas wanneer je zelf geen huizen meer kunt kopen doordat deze niet meer beschikbaar zijn, is het een optie om hotels te kopen. Door hotels te kopen komen per positie 4 huizen beschikbaar die je weer elders kunt plaatsen.

5. Blijf in de gevangenis zitten

Dit is een beetje een gekke tip, maar wanneer het spel al ver gevorderd is en je medespelers ook bezittingen hebben met huizen of hotels erop, dan is de gevangenis een goede plek om te zitten. Hier loop je namelijk geen risico om een vermogen te verliezen. Blijf om die reden zo lang mogelijk zitten wanneer je in het gevang belandt tijdens het spelen van Monopoly. In het begin is het verstandig om zo snel mogelijk de gevangenis te verlaten, zie tip 1.

6. Toon geen medelijden

Dreigt een medespeler failliet te gaan? Geef hem dan dat laatste zetje! Toon geen medelijden met het spelen van Monopoly. Het spel draait om de machtigste te worden! Komt een medespeler op jouw bezit en kan deze het net niet betalen, geef dan niet toe om die paar Monopoly dollars te laten zitten. Laat hem maar bezittingen verkopen of laat hem hypotheken afsluiten. Als je medespeler hier niet tegen kan, had hij niet moeten beginnen aan Monopoly.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten