Een stappenplan voor een nieuwe website

U wilt graag een website maar deze moet ook vindbaar worden op het internet. Om deze reden heb ik een stappenplan voor u opgesteld die het mogelijk maakt om uw doel te bereiken. Lees eerst dit artikel voordat u een webshop/website gaat optuigen.

Stap 1 – Het domein
Het is niet belangrijk welk doel u voor ogen heeft, of u nu een webwinkel of een informatieve website wilt starten het domein is noodzakelijk. Elke website heeft een uniek webadres – ook wel de domeinnaam genoemd – om ervoor te zorgen dat uw doelgroep de website kan vinden is het belangrijk dat de naam van het domein aansluit op hetgeen dat uw doelgroep verwacht. Daarnaast moet een domeinnaam te onthouden zijn, vermijd om deze reden lange en onlogische domeinnamen. Veel bedrijven kiezen bijvoorbeeld de naam van het bedrijf als domeinnaam.  

Stap 2 – Zorg voor een duidelijke indeling
Een tweede waarmee rekening dient te worden gehouden is de indeling van een website.
Doorgaans wordt de primaire menustructuur horizontaal en de secundaire menustructuur verticaal getoond. Zorg daarnaast ook voor een duidelijke indeling van de hoofd- en subcategorieën.
Zo kan bijvoorbeeld de hoofdcategorie ‘producten’ de subcategorie ‘Zoekmachine optimalisatiepakket’ bevatten.

Stap 3 – Zorg ervoor dat de techniek achter de website in orde is
Gebruik de nieuwste versies van de software die aangeboden wordt om een website mee op te bouwen (ook wel CMS systeem genoemd). Voorbeelden zijn Wordpress en Magento (voor webshops). In veel gevallen voorkomt het up-to-date houden van het systeem problemen.
Daarnaast zijn er nog bestanden die de vormgeving van een website regelen (CSS bestanden) en bestanden die bepaalde acties aanroepen (Javascript bestanden). Iets wat steeds belangrijker wordt is het responsive design hiermee wordt een website ook op kleinere schermen correct getoond.

Stap 4 – Pagina’s vullen
Zorg ervoor dat de doelgroep de tekst die op de website wordt weergegeven begrijpt. In sommige branches wordt erg veel gesproken in vaktermen, u zult begrijpen dat deze termen voor een buitenstaander doorgaans niet te begrijpen zijn. Sterker nog als vaktermen op de website worden gebruikt is de kans groot dat de doelgroep niet terecht komt op de website. Een potentiële klant zal tijdens zijn zoektocht (via zoekmachines) naar een product of informatie doorgaans andere zoektermen gebruiken dan de vaktermen die u mogelijk gewend bent om te gebruiken. Om deze reden moet het gebruik van vaktermen vermeden worden.

Stap 5 – Linkbuilding
Nu de website is opgebouwd is het tijd om bezoekers te trekken, hiervoor zijn andere websites nodig. Een veel toegepaste strategie is het zoeken naar websites met een soortgelijk doelgroep, uiteraard dienen deze websites geen concurrenten te zijn die vissen immers in dezelfde vijver naar potentiële klanten. Een andere mogelijkheid om de doelgroep te benaderen is door social media in te zetten, informatieve of grappige (reclame)berichten kunnen ontzettend snel worden verspreidt via social media. Het enige punt dat kleeft aan het gebruik van social media is dat zij hierop actief moeten zijn.

2 opmerkingen:

  1. Hele duidelijke uitleg om je eigen website te starten!
    Nu weet ik het zeker dat ik er ook vaker mee door wil gaan.
    Dankzij jou uitleg durf ik de stap te ondergaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om te horen, succes met het opzetten van je website.

      Verwijderen