Een website goed laten scoren binnen Google

Om een website binnen Google goed te laten scoren zijn een aantal elementen van groot belang.
1. Techniek
2. Content
3. Verwijzingen
4. Websites om zoekmachines te voeden
5. Snelheid van de website


Techniek en programmeren

De techniek achter een website is erg belangrijk, veel vormgevers gebruiken Javascript of Flash om een goed uitziende website te realiseren. Echter kunnen deze technieken de vindbaarheid van uw website in de weg staan.

Javascript

Javascript dient enkel te worden ingezet voor controlerende doeleinden, bijvoorbeeld wanneer een bepaald invoerveld (contact-/aanvraagformulier) verplichte invulvelden bevat.
Javascript dient in dit geval ingezet te worden om te controleren of deze verplichte velden zijn ingevuld.

Een zoekmachine kent deze taal niet, dus wanneer Javascript wordt ingezet om menu’s te structureren en/of vorm te geven worden de hierin verwerkte woorden niet gelezen.
Veelal worden in menu’s belangrijke zoekwoorden gebruikt om aan te tonen waar een bepaalde pagina over gaat. Vaak kan een methode die werkt met behulp van Javascript worden opgevangen door een CSS module, hierover later meer bij het onderdeel CSS.

Flash
De programmeertaal Flash wordt gebruikt om bewegende animaties op websites te realiseren, echter kunnen veel zoekmachinerobots niet overweg met deze techniek. De zoekmachines kunnen niet lezen wat er in de programmeertaal beschreven staat. Een ander nadeel dat kleeft aan het gebruik van Flash is dat veel mobiele apparaten niet overweg kunnen met deze programmeertaal.

HTML
In de HTML codes dient enkel de indeling van de content te worden beschreven, de vormgeving wordt geregeld middels het CSS-bestand. In het HTML bestand dienen koppen en subkoppen aangeven te worden, aangevuld met de content dat hierbij hoort.
Het is van groot belang dat de codes die worden gebruikt in het HTML bestand in mindere mate aanwezig is, ten opzichte van de content die op de website dient te worden weergegeven.

CSS
Het CSS bestand zorgt voor de vormgeving zoals de lettertypes, letterkleuren en de posities van teksten. Daarnaast kan een CSS bestand worden ingezet om taken zoals drop-down menu’s te realiseren. Het voordeel van een CSS bestand is dat het HTML bestand van een groot aantal codes wordt ontdaan, waardoor een zoekmachine zich beter kan focussen op de content.  


Content

Content is king! Deze uitspraak wordt vaak gedaan door zoekmachine optimalisatie specialisten, dit is tot op zekere hoogte ook waar.
De aanwezige content op een website vertelt de internetgebruiker maar ook de zoekmachine waarover de website gaat. De onderstaande elementen zijn van groot belang om een goede content te realiseren.

Titels

Elke webpagina heeft een titel nodig om aan te geven waar de pagina over gaat, het is lonend om een zoekwoord in de pagina titel te verwerken. Binnen een zoekmachine wordt het resultaat getoond (boven de meta description, hierover later meer bij het onderdeel meta-tags) en de zoekmachine houdt in het algoritme rekening met de paginatitel. 
De paginatitel is samen met de URL het eerste wat een zoekmachine tegen komt tijdens het bezoek van de webpagina, deze elementen geven kennis over de inhoud van de pagina.

URL’s
De URL is evenals de paginatitel een erg belangrijke component tijdens de indexatie van de website.
Al eerder werd aangeven dat de URL samen met de paginatitel als eerst gelezen wordt door een zoekmachine. Een URL dient om deze reden te vertellen waar een pagina over gaat, vaak wordt er nog gebruik gemaakt van een URL die bestaat uit verschillende soorten codes.
Om een goede URL op te stellen dient deze te bestaan uit (leesbare) teksten, hierin kunnen vervolgens zoekwoorden verwerkt worden die aangeven waarover de pagina gaat.

Koppen
Boven iedere alinea dient een kop te staan, de zoekmachine hecht waarde aan de eerste zes koppen die hij tegenkomt. Om een gebruiksvriendelijke website te creëren is het tevens noodzakelijk om koppen te gebruiken. Een goede webpagina is te lezen als een krant, aan de hand van de koppen moet duidelijk worden waar de alinea over gaat.

Zoekwoorden
De meest belangrijke manier om klanten te trekken is nog altijd de zoekmachine, om een webpagina vindbaar te maken binnen een zoekmachine dienen zoekwoorden gebruikt te worden.
Om in kaart te brengen welke zoekwoorden relevant zijn voor uw website is een voorafgaand zoekwoordenonderzoek van groot belang. Door een gedegen zoekwoordenonderzoek uit te voeren is te achterhalen op welke woorden uw doelgroep zoekt en waarop veel concurrentie aanwezig is.

Uit het zoekwoorden onderzoek komen vervolgens een aantal zoekwoorden naar voren die goed te gebruiken zijn om uw website goed te positioneren binnen een zoekmachine.
De woorden dienen in alle besproken elementen van het onderdeel ‘content’ verwerkt te worden. 

Afbeeldingen
Op een website worden naast teksten ook afbeeldingen gebruikt om een verhaal over te brengen.
Zoekmachines kunnen moeilijk inschatten wat er op een afbeelding vermeldt staat, om deze reden is een beschrijvende tekst (alt-tekst) erg belangrijk bij een afbeelding. Daarnaast moet een afbeelding te zijn voorzien van een titel, in zowel de titel als de alt-tekst dienen zoekwoorden te worden opgenomen.

Meta-tags
De zoekmachines geven een beschrijving mee aan een resultaat dat zij indexeren, dit is de meta description. Op een zoekmachine wordt altijd eerst de pagina titel gepresenteerd, vervolgens de meta description. Bij een meta description is het belangrijk om een ‘Call-to-action’ te implementeren. Deze beschrijvende tekst dient een zoekmachinegebruiker over te halen om op het getoonde resultaat te klikken.

Een andere meta-tag is de meta-tag keyword, in deze meta-tag kunnen belangrijke zoekwoorden meegegeven worden aan een pagina. Hoewel de meeste zoekmachines deze tekst negeren tijdens de indexatie van een website kan het alsnog relevant zijn om de meest belangrijke zoekwoorden hierin te vermelden.
De meta robot, dit is een meta tag waarmee een zoekmachine robot gestuurd kan worden.
De meta tag vertelt de zoekmachine wanneer een pagina wel of niet geïndexeerd moet worden, daarnaast kan ingesteld worden of de genoteerde links wel/niet gevolgd dienen te worden.

Verwijzing

Een verwijzing van een pagina met een hoge pagerank is erg relevant voor een pagina, hierdoor wordt de paginawaarde van de pagina waar de link (verwijzing) naar leidt ook verhoogd.
Hoe meer verwijzingen een pagina bevat, hoe beter deze uiteindelijk gaat scoren binnen een zoekmachine.

Als website eigenaar kunt u zelf meer inkomende links naar uw website genereren, bijvoorbeeld door te bloggen of door middel van social media. Indien het social media account veel volgers heeft, is het mogelijk om op een efficiënte manier meer links te creëren. De volgers die kopiëren en/of sturen berichten door, de volgers van hen zien dan vervolgens het bericht ook verschijnen etc.
Het social media platform breidt zich als een olievlek uit en bereikt steeds meer mensen die op het resultaat klikken, met als gevolg meer bezoekers en verwijzingen naar de website.

Websites om zoekmachine te voeden
Zoekmachines dienen op de hoogte te worden gebracht van het bestaan van een website, dit gebeurt vanzelf echter om het proces te versnellen kunnen de onderstaande middelen gebruikt worden.
1. http://www.dmoz.org – Op deze website kunt u een website aanmelden in een bepaalde categorie, hierbij dient u de website zo goed mogelijk te beschrijven. DMOZ voedt alle veelgebruikte zoekmachines.  Je kunt een URL toevoegen door een categorie te bezoeken, vervolgens is het mogelijk om een URL toe te voegen.
2. Google Webmaster Tools – De Google Webmaster Tools is een erg geschikt instrument om de conditie van uw website te monitoren. Naast deze functies is het mogelijk om een sitemap aan te dragen waardoor de zoekmachine inzicht krijgt in de indeling van uw website.
Hierdoor meldt u de website als het ware aan bij Google, binnen enkele dagen/weken zullen de eerste bezoekers uw website weten te vinden via de belangrijkste zoekmachine van Nederland.
3. Startpagina – Startpagina is een van de meest waardevolle websites om een doorverwijzing op te hebben. De diverse categorieën op startpagina zijn overzichtelijk verdeeld en een link naar uw website kan eenvoudig toegevoegd worden. Omdat Startpagina al lang bestaat en goede informatie verstrekt heeft het een hoge pagerank. Door uw website bij Startpagina aan te melden verkrijgt uw website dus ook meer pagerank en uiteindelijk een betere indexatie.
4. Startkabel – Startkabel is eigenlijk exact hetzelfde verhaal als Startpagina, deze pagina bestaat al erg lang en heeft veel interessante doorverwijzingen.

Snelheid van de website

De snelheid van uw website speelt een steeds belangrijkere rol tijdens de indexatie van uw website, om een snelle website te creëren is het noodzakelijk om zo min mogelijk data te laden.
Foto’s kunnen hierbij een belastende factor vormen, indien u veel gebruik maakt van foto’s probeer deze dan zo klein mogelijk weer te geven (uiteraard wel duidelijk).

Een andere mogelijkheid is om de foto’s extern onder te brengen, uiteraard zitten hier ook nadelen aan, indien deze dienst uitvalt worden de foto’s niet meer weergegeven op uw website. Het is om deze reden noodzaak om een betrouwbare dienst te gebruiken, bijvoorbeeld via Flickr.

Het gebruik van Javascript en Flash kunnen de laadtijd van uw website ook ernstig vertragen, zorg om deze reden dat deze technieken zo min mogelijk gebruikt worden. Indien deze technieken toch worden gebruikt, zorg dan dat het script als laatst geladen wordt (dit kan door ze onderaan de paginabron te zetten). Het is namelijk zo dat wanneer de browser een javascript bestand download, de rest blokkeert totdat het javascript bestand geladen is.
Er kan ook voor gekozen worden om deze bestand via een externe server te laden, hierdoor wordt de website ook sneller weergegeven.

Hiermee kun je de snelheid van de website meten, tevens wordt het meteen duidelijk waaraan gesleuteld moet worden om een snelle website te verkrijgen;
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights

2 opmerkingen:

  1. Bedankt! Super helder artikel. Ik kan er wat mee. We passen het direct toe op
    onze website om online roulette te spelen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Serious Gamer lees ook hoe je social media voor je website kunt inzetten om met je doelgroep in contact te komen.
      Voor Twitter
      http://hoehandigisdit.blogspot.nl/2013/03/handleiding-twitter_23.html
      Voor Facebook
      http://hoehandigisdit.blogspot.nl/2013/03/facebook-voor-kleine-en-middelgrote.html

      Verwijderen