Zoekmachine optimalisatie (SEO)

In deze blog wil ik u iets uitleggen over zoekmachine optimalisatie ook wel Search Engine Optimalisation of kortweg SEO genoemd. Iedere website op het internet heeft een doel, namelijk het overbrengen van informatie of het aanbieden van producten. Om deze informatie over te brengen moeten de verschillende doelgroepen de website bezoeken, dit kan op diverse manieren;


 • Rechtstreeks via de (offline) aangegeven URL

 • Een doorverwijzing via andere websites

 • Social media

 • Via zoekmachines (Google)

Rechtstreeks via de (offline) aangegeven URL

Om een website te promoten is niet enkel het internet belangrijk ook buiten het wereldwijde web kan een website gepromoot worden. Veel website eigenaren vergeten deze belangrijke manier om de doelgroep te bereiken. Het is belangrijk om in alle marketinguitingen die gedaan worden de website url te noteren, in het geval wanneer er producten verkocht worden is het ook aan te raden om op de pakbon/factuur het websiteadres te noteren.

Een doorverwijzing via andere websites of social media

Het is voor websites van groot belang dat zij naar elkaar verwijzen hierdoor kunnen bezoekers(maar ook Google) nieuwe websites of onderdelen daarvan sneller bezoeken. In het geval van Google is er nog een belangrijk aspect aan het doorverwijzen tussen websites of webpagina's, want wanneer oude vertrouwde websites verwijzen naar een relatief nieuwe website geven zij linkwaarde door. Hoe ouder/betrouwbaar een website is hoe hoger de linkwaarde doorgaans zal zijn, meestal scoren deze websites ook goed binnen Google. De reden waarom deze websites zo goed scoren binnen Google is dat het algoritme rekening houdt met de linkwaarde.

Social media

In veel gevallen is de doelgroep actief op social media, soms ook via verschillende social media kanalen. In Nederland zijn Facebook, Twitter,Google+ en Linkedin belangrijke social media kanalen. Het social media kanaal Hyves is in de afgelopen jaren in populariteit gedaald, desondanks is een bepaalde doelgroep (met name 50-plussers) nog goed te bereiken via Hyves. Naast de eerder genoemde social media kanalen kunnen Youtube (filmpjes) en Pinterest (foto's)ook bijdragen aan een beter contact met de doelgroep.

Hoe kunt u social media inzetten om meer bezoekers naar uw website te genereren?
Op de social media kanalen Facebook, Twitter, Google+, Hyves en Linkedin is het van belang dat de huisstijl van de website zoveel mogelijk wordt overgenomen. Hierdoor wordt het voor de doelgroep ook duidelijk met wie zij van doen hebben, en het wekt vertrouwen dat de informatie die via het social media wordt verspreid ook daadwerkelijk van de desbetreffende partij afkomstig is. Via deze blog kunt u lezen hoe u Twitter optimaal kunt inzetten, klik hier voor een uitleg voor Facebook.
Om daadwerkelijk meer bezoekers via social media naar de website te leiden is er een webadres naar de website nodig. Plaats om deze reden met enige regelmaat updates op social media met een relevante link naar de desbetreffende pagina op uw website, het is hierbij wel van belang dat het bericht dat op social media geplaatst wordt aansluiting heeft bij het onderwerp van de webpagina. Dit wordt ook wel een landingspagina genoemd, op deze blog kunt u lezen hoe een landingspagina ingericht moet worden.
Het mooie van social media is dat berichten gedeeld worden, waardoor personen die bevriend zijn met degene die het bericht deelt ook het door u opgezette bericht onder ogen krijgen. Hierdoor verspreidt het bericht zich als een olievlek over het internet en krijgt u meer bezoekers op de website. Bij Youtube is het van belang om een eigen Youtubekanaal aan te maken waarop u (eigen gemaakte) filmpjes plaatst, hierdoor wordt bij ieder filmpje ook het webadres weergegeven.

Via zoekmachines (Google)
Om goed opgenomen te worden in zoekmachines (Google) is het belangrijk om te voldoen aan een aantal richtlijnen. Formuleer altijd een duidelijke en unieke paginatitel (max. 60 leestekens incl. spaties) en bouw de website gestructureerd aan de hand van kopjes op. Het is belangrijk om te weten dat internetgebruikers een website scannen, daarom zijn de koppen van groot belang. Maakt u gebruik van filmpjes (van uw eigen Youtube kanaal) of ander beeldmateriaal zoals foto's (van uw Pinterest) formuleer dan ten alle tijden een goede titel en een beschrijving. Wanneer u gebruik maakt van links dan is het van belang om de link achter het woord te plaatsen dat te maken heeft met de pagina waar deze naar linkt, ook hier moet een beschrijving gedetaileerde meegegeven worden.

 
Om binnen de zoekmachine meteen uw doelgroep aan te spreken is het van belang om een meta description mee te geven. Met de meta description dient u in 160 leestekens (incl. spaties) de bezoeker uit te leggen waarover de pagina gaat en hen uit te dagen om de pagina te bezoeken.
Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om zoekmachine optimalisatie lokaal in te zetten, lees hier mijn blog over lokale zoekmachine optimalisatie.

6 opmerkingen:

 1. Social media is tegenwoordig ook het beste manier om de mensen te bereiken die ze willen bereiken.
  Zo probeer ik zoveel mogelijk via social media te doen omdat ik daarbij zeker weet dat ik er meer kan bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Social media is een goed kanaal om een bepaalde doelgroep te benaderen. Echter push je de berichten naar je doelgroep en loop je de kans dat je doelgroep niet op je bericht zit te wachten. Met seo sluit je aan bij de vraag van de bezoeker.

   Verwijderen
 2. Komt er nog binnenkort een update over dit onderwerp?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag WebTon,

   Dit blog is continue in ontwikkeling, wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp dan raad ik aan om in de kennisbank (hier aan de rechterkant) eens te kijken in de mappen SEO en internetmarketing.

   Verwijderen
 3. Goede tips. Dit zijn eigenlijk de basisaspecten die inderdaad in orde moeten zijn voor een goede SEO campagne voor een professionele website. Ik ben zelf erg bezig met mij te verdiepen in deze onderwerpen en blijf het interessant vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel leuke tips die betrekking hebben op het goed gevonden worden in Google. Het is zeker een leuk artikel voor beginnende personen in de online marketing.

  BeantwoordenVerwijderen