Wat is Patriot Act

Steeds vaker kom je te term patriot act tegen wanneer je zoekt op onderwerpen die te maken hebben privacygevoelige informatie van internetgebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de laatste ontwikkelingen van de Nederlandse cookiewet, al gauw duikt hier de term patriot act op zodra er wordt gesproken over Google Analytics. In dit artikel wordt uitgelegd wat het begrip patriot act exact is en wanneer u ermee te maken krijgt.

Wat is patriot act?

De term patriot act komt uit Amerika, het is door de Amerikaanse regering ingesteld om terrorisme te bestrijden. Wanneer de Amerikaanse overheid (FBI) via het internet iets op het spoor is wat kan duiden op terrorisme, is het bevoegd om bij Amerikaanse bedrijven informatie te vorderen. Denk hierbij aan opgeslagen gegevens of het instellen van software waarmee informatie onderschept kan worden. Daarnaast kan de Amerikaanse regering eisen dat geheime gegevens beschikbaar worden gesteld. Het moge duidelijk zijn dat de Amerikaanse regering dit enkel kan eisen van bedrijven die in Amerika zijn gevestigd. Echter houdt het in wanneer een niet-Amerikaans bedrijf zaken doet met een Amerikaans bedrijf of Amerikaanse werknemers in dienst heeft, dat deze ook onder patriot act valt. Dus een vordering kan ontvangen van de Amerikaanse overheid (FBI) om gegevens af te staan.

patriot act in de praktijk

In de praktijk kunnen dus enkel Amerikaanse bedrijven, bedrijven die zaken doem met Amerikaanse bedrijven of bedrijven met Amerikaanse werknemers een verzoek ontvangen van de FBI om gegevens af te staan. Echter bestaat er ook een zogeheten Safe-Harbor Framework waar Amerikaanse bedrijven zich bij aan kunnen sluiten, dit geeft aan dat zij veilig zijn en voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Enkele Amerikaanse bedrijven die hierbij zijn aangesloten zijn Google, Amazon, Yahoo, Coca-Cola etc. (klik hier voor het complete Safe Harbor Framework overzicht). Desondanks neemt dit niet weg dat de Amerikaanse overheid niet bij deze partijen kan aankloppen om gegevens af te staan. Dus zodra je als Europees bedrijf zaken doet met een Amerikaans bedrijf, dan kunnen uw gegevens beschikbaar gesteld worden aan de Amerikaanse overheid. Denk hierbij bijvoorbeeld wanneer u een website host bij een Amerikaans hostingbedrijf, dan mag de Amerikaanse overheid informatie over u inwinnen via het bedrijf waar u zaken mee doet. In de praktijk merkt u er weinig van, zeker wanneer u niets te verbergen hebt. Desondanks blijft het een stevige inbreuk op uw privacy en dat van uw eventuele klanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten