Wat is een One page website?

Wat is een One page website?
Zoals de naam ‘One page website’ al laat suggereren is dit een website die is opgebouwd uit slechts één pagina. Op een one page website wordt de informatie doorgaans onder elkaar gepubliceerd, in uitzonderlijke gevallen staat de informatie naast elkaar gepresenteerd. De gebruiker dient door de website te scrollen om informatie te kunnen vinden. Hierdoor dient er een speciaal ontwerp gemaakt te worden die aanzet tot scrollen. Ontwerp One page website Zoals al eerder in dit artikel werd beschreven is het belangrijk voor een One page website dat deze aanzet tot scrollen.
Ieder ‘blok’ met informatie dient aan te geven dat er onder het betreffende blok meer terug te vinden is. In sommige gevallen wordt een animatie ingezet, deze animatie stopt bij het laatste informatieblok op deze manier weet de gebruiker dat er geen verdere informatie meer volgt. Hierbij is het belangrijk dat teksten en afbeeldingen in een overzichtelijke en logische volgorde worden ingedeeld, op deze manier komt de gebruiker niet terecht in een doolhof.

Zoekmachine optimalisatie en One page websites

Zoekmachines zijn gebaat bij een website die voornamelijk uit teksten en links bestaan. Op traditionele websites worden de teksten geplaatst op meerdere pagina’s, deze pagina’s zijn vervolgens opgemaakt volgens een structuur met koppen en subkoppen (H1, H2, H3, H4, H5 en H6), hoe belangrijker een onderdeel is, des te hoger deze op de pagina geplaatst dient te worden. Vervolgens worden binnen de teksten verwijzingen naar andere webpagina’s geplaatst, zodat de gebruiker iedere keer naar de juiste informatie wordt doorverwezen. Bij een one page website zijn deze twee elementen in een minder mate mogelijk. Belangrijke content kan in de meeste gevallen niet via een koppen / subkoppenstructuur worden opgebouwd. Het doorverwijzen (linken) naar de juiste informatie is in de meeste gevallen wel mogelijk met de zogeheten anker links. Een anker link is een verwijzing binnen een webpagina, op deze manier kunnen bezoekers binnen één webpagina worden doorgelinkt naar aansluitende informatie. Inzet van een one page website Een one page website is erg geschikt om een bepaald product of dienst te presenteren, hierdoor kan een one page website prima ingezet worden als een landingspagina. Het product/dienst wordt op de one page website benoemd, het doel van de website is eenduidig namelijk het bestellen of aanvragen van een product/dienst. Doordat een one page website minder geschikt is om zoekmachinevriendelijk ingericht te worden is het noodzakelijk om veel te adverteren op zoektermen die aansluiten bij het onderwerp/doel van de one page website. Om deze reden is het ideaal om een one page website in te zetten als landingspagina.

Conclusie

Wanneer je een website hebt waarbinnen veel teksten verwerkt dienen te worden is het niet aan te raden om een one page website te verkiezen. Dit vanwege het beperkt aantal headingtags (koppen/subkoppen). Deze tags zijn voor een zoekmachine erg belangrijk, zodat deze de informatie die op de website staat vermeld op kunnen nemen in de index. Ook voor gebruikers zijn headingtags in sommige gevallen erg belangrijk, bijvoorbeeld wanneer men een handicap heeft en met een aangepaste browser surft. Wanneer een website veel content bevat is het aan te raden om een website te nemen met meerdere pagina’s. Een one page website leent zich ideaal voor de promotie van één product/dienst en is prima in te zetten als een landingspagina voor reclamecampagnes. Zorg bij one page websites dat het doel duidelijk is, zodat er geconverteerd kan worden. Denk hierbij aan manieren om een product aan te schaffen, een offerte aan te vragen of om jezelf in te kunnen schrijven op een nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten